Vis navigasjon

Tilvekst til bygdesamlingen

I kjellerne til Gjellumstua på Hernestangen er Røyken Historielag i ferd med å innrede et bryggerhus for å vise hvordan man vasket klær i gamle dager.

Snart får bygdemuseet til Røyken Historielag en tilvekst til sin utstilling, som Røyken Historielag har bygget opp på Hernestangen gjennom 25 år. Da får besøkende et innblikk i hvordan det var å vaske sengetøy og andre klær før vaskemaskinen gjorde sitt inntog. Da fyrte man opp store bryggerpanner og kokte tøyet.


I tillegg til bryggerpanne vil Historielaget få på plass et gammelt sittebadekar, klesruller, vrimaskiner og andre gjenstander som ble brukt i bryggerhus for 60-70 år siden – og enda lenger tilbake.
I kjellerlokalet på ca 45 kvadratmeter blir det også plass til å innrede en matkjeller med matkister, syltetøyglass og hermetiserte frukter.
– Det var i bryggerhuset man kokte tøy, brygget øl og hermetiserte bær og frukt. Her hadde man tilgang på kokende vann, sier leder i museumskomiteen i Røyken Historielag, Bjørn Eric Hansen.
Museumskomiteen jobber dagtid hver torsdag og trenger flere ivrige hender. De har ansvar for å samle inn og ta vare på gjenstander, og er ildsjelen bak utstillingene i bygdemuseet på Hernestangen. Gjellumstua var drengestue på gården Gjellum i Røyken. På Hernestangen er den blitt restaurert og innredet som kårstue med gjenstander fra 18- og 1900-tallet.
Låven er restaurert og ombygget til et bygdemuseum fylt med gamle lokale landbruksredskaper – og traktoren Gråtass.
Siden 2015 har Røyken Historielag invitert skoleklasser til å bli bedre kjent med bygdas historie. Sammen med Røyken kommune og Den Kulturelle Skolesekken har Historielaget et undervisningsopplegg for alle 4. klassene i kommunen, ”Røyken forteller”. I 2016 var over 300 4. klassinger på besøk på Hernestangen med omvisning og historieundervisning.
Se http://www.historielaget.no for åpningstider på Hernestangen.

Tekst & Foto: Historielaget

Print Friendly, PDF & Email
Likte du det du leste? Del det med de du kjenner...
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone